Det grønne skiftet

Det begynner å bli mange år siden jeg begynte å bytte ut hudproduktene mine med mer naturlige, økologiske alternativer. Hva har det egentlig har gjort for huden min?

For meg som for mange andre begynte hudpleieinteressen med misnøye. Misnøye over egen hud, stadig nye «problemer» og tilhørende håp om en løsning, en delikat pumpeflaske med en mirakelkrem. Som tenåring var jeg ikke spesielt innsatt, og trodde inventaret på tax-free-butikken på Gardermoen var toppen av kransekaka. Etter å ha blitt skuffet gang på gang, og kjempa meg gjennom tretrinnsprogram fra Clarins og velduftende kremkrukker fra Body Shop, var jeg nære ved å konkludere med at hudpleie var en markedsføringsbløff uten noe for seg. Jeg måtte vel leve med den kvisete, tørre huden min for alltid, eller frem til rynkene tok over.

I steden begynte jeg å grave dypere. Forum på internett, artikler om ingredienser, nisjeprodusenter. Det var rundt den tiden økt bevissthet rundt hudpleieprodukter begynte å spre seg for alvor, og jeg leste alt med stor interesse. Jeg begynte å se sammenhenger mellom produktene jeg hadde brukt, og problemene de hadde gitt meg, og begynte å fjerne ting systematisk. Kunne det hende huden min ble mindre tørr om jeg slutta med den skummende Clarins-rensen? Å ja. Kanskje silikonen i Body Shop-kremen bidra til kvisene som stadig dukka opp? Det kunne virke sånn.

Da jakten på gode alternativer ble stadig mer intens, begynte jeg å se sammenhengen mellom det som var godt, og det som var naturlig. Nå er jeg fremdeles ikke en fanatiker som blindt tror at naturlig = bra uansett – jada jeg vet at blåsyre er naturlig – men jeg erfarte mer og mer at produkter med naturlige ingredienser, som planteoljer og aloe vera, istedenfor syntetiske fyllstoffer, som mineralolje og silikon, ikke bare gjorde huden min mindre tørr og kvisete, men også forbedret hudkvaliteten generelt. Jeg kunne gi ansiktet nok fukt uten å tette porene, og rense det ordentlig uten å tørke det ut. Siden har jeg knapt sett meg tilbake.

I denne prosessen fant jeg fort frem til Weleda, og spesielt kultklassikeren deres Skin Food. Den er tjukk og fet og deilig, ser nydelig ut under sminke og redder alltid vinterhuden min. Og til tross for fetheten har jeg aldri fått kviser av den. La oss sammenligne den med en «vanlig» fet krem, som apotekkremen Locobase Repair. Begge er ment for ekstra tørr hud, og har et høyt innhold av fettsyrer, samt vann. Locobase er i hovedsak basert på mineralolje og vaselin, som fremstilles av råolje – altså basert på det samme som du heller på bilen. Råolje er riktignok naturlig, men ikke spesielt fristende å smøre på huden. Jeg er bare en av mange som opplever at det tetter porene. Skin Food derimot henter fettsyrer fra solsikkeolje, lanolin (sauefett), mandelolje, bivoks og glyserin, i tillegg til å være fullpakka med aminosyrer og pleiende ekstrakter fra kamille og ringblomst. Valget er lett.

I dag elsker jeg å prøve ut ulike produkter, og er ikke like streng på hva som slipper inn i badeskapet. Men jeg har fremdeles en grunnrutine som består av naturlige produkter basert på planteoljer, og det kommer jeg nok aldri til å slutte med. Gevinsten er balansert hud, som verken er for tørr eller for fet, og større kontroll på kviseutbruddene. For helt borte blir de nok aldri, men nå er de unntaket heller enn regelen. Ikke har jeg fått rynker ennå heller.

Lagre

Maja Hattvang

Maja Hattvang

Bidragsyter
Maja Hattvang er utdannet tekstforfatter og har blogget i ti år. Hun elsker å eksperimentere med skjønnhetsprodukter, vet hva hun liker, og ga høsten 2017 ut boken «Naturlig nok» som handler om hjemmelaget hudpleie.
Maja Hattvang
Maja Hattvang

Latest posts by Maja Hattvang (see all)

You might also enjoy:

Dette er det beste renseproduktet for tørst vinterhud

Enten du har moden hud, sliter med tørr hud, eller bare kjenner at vinteren herjer litt ekstra med huden din og gjør den tørrere enn vanlig, så trenger du
Les mer

Beskytt huden i vårsolen med økologisk solkrem

Endelig er det VÅR. På tide med ny solkrem! Plutselig skal den bleke vinterhuden vår ut og kjenne på deilige solstråler igjen. Det kan nesten komme som et lite
Les mer

Hårsprayen som er så ren at du kan drikke den

Jeg husker da jeg begynte å jobbe som makeup-artist og hvor grusomt jeg syntes det var å puste inn all hårsprayen som ble brukt på fotoshoots. Det verste var
Les mer

2 kommentarer

Legg igjen en kommentar:

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *