Næringsrike krydder for vinterhuden

I dag tar vi en nærmere titt på fire krydder som du kanskje normalt sett ikke ville tenke på å påføre huden, nemlig kanel, muskat, nellik og cayenne!

HISTORIEN: Disse krydderne har vært ettertraktet i flere århundre. Ikke bare fordi de smaker og dufter godt, men mest fordi de er ansett å inneha svært gode helsemessige fordeler for kroppen, – både innvendig og utvendig. I motsetning til de aller hotteste superfrukter og nyeste planteekstrakter på markedet, har disse krydderne lang historie både som matvare og medisin. Når de brukes på huden bidrar de til å skape et hudpleierituale som er balanserende og gjenopprettende, noe vi alle vil dra stor nytte av i de mørke vintermånedene her hjemme.

FORDELENE: Krydderne, som kommer fra forskjellige deler av verden, har en veldig viktig felles faktor; de er alle svært betennelseshemmende. Når de påføres på huden, stimulerer og øker de blodsirkulasjonen. De er antibakterielle, anti-septiske, de hindrer soppdannelse og de er generelt avgiftende. Krydderne gir deg en sunn og frisk hud, de trekker næringsstoffer til overflaten og bidrar til å reparere og gi nytt liv til huden din.

Kanel –  Tatt ut fra den indre barken av treet Cinnamomum zeylanicum, har kanel varmende og stimulerende egenskaper. Dens aroma er dessuten kjent for å fjerne depresjon og irritasjon. Dette verdifulle krydderet har en lang historie både når det gjelder mat og medisin. Det har vært registrert i bruk siden minst 2700 f.Kr., da det ble dokumentert at kinesiske healere utnyttet treets bark til en varmende tonic som ga bedre blodsirkulasjon og styrkende egenskaper. Det har lenge også vært brukt i både mat og medisin i India, der ayurvedisk medisinske oppskrifter bruker det for fordøyelsens skyld. Påført lokalt i riktige mengder, øker det blodsirkulasjonen, gir næring til overflaten av huden og helbreder akne. Dette resulterer i en frisk hud, med ungdommelig glød. Foreløpige undersøkelser tyder på at kanel også kan bidra til å øke produksjon av kollagen.

cinnamon

Muskat –  Dette er frøene av Myristica fragans treet. Dette krydderet er kjent for sine betennelseshemmende egenskaper. Når det påføres huden vil det redusere rødhet og hevelser fra akner, og det fremmer helbredelse av skadet vev gjennom reduksjon av betennelser. Det forskes på en aktiv forbindelse i muskat kalt macelignan, og foreløpige resultater viser det også kan bidra til å redusere rynker ved å gi næring til fettlagene i huden. I Ayurveda er også sagt å være et afrodisiakum.

Nellik – De svært aromatiske tørkede blomsterknoppene av treet Syzygium aromaticum gir oss krydderet nellik. Et krydder som lenge har vært i bruk som et antiseptisk og antibakterielt middel. Verdt sin vekt i gull i det 17. og 18. århundre, har dette krydderet en historie med bruk langt utenfor de små øyene i Indonesia, der det opprinnelig kom fra. Det har vært brukt i kinesisk medisin, ayurvedisk medisin, og vestlig urtemedisin. I tannhelse- og hudpreparater brukes nellik til å redusere smerte og stimulere blodsirkulasjonen. I aromaterapi anbefales det for å redusere tretthet, hodepine og irritabilitet. Når det brukes lokalt er det sopp- og bakteriehemmende.

Cayenne – I tørket knust form, øker dette spicy pepperet; Capsicum annuum, blodtilførselen gjennom et stimulerende, varmende stoff som heter capsaicin. Det er smertereduserende og betennelseshemmende. Det hjelper blodsirkulasjonen, og gir næring til huden. Brukt i ayurvedisk medisin, så vel som vestlige Herbalism. På det området du tilfører cayenne lokalt, vil du merke en varmende og betennelsesdempende reaksjon.

I dag, på selveste lille julaften, gir jeg deg muligheten til å vinne et produkt i vår Green Beauty Giveaway, som innlemmer disse fire krydderne i ditt eget hudpleierituale! The Problem Solver Correcting Masque fra May Lindstrom er dyprensende og bruker alle fire krydderne i en blanding sammen med næringsrik leire, rå kakao, helende salter og rensende bambustrekull. Resultatet er en klar og strålende hud!

23

Det eneste du trenger å gjøre for å være med i trekningen av dette produktet, er å legge igjen en kommentar under og fortelle hvilke/t krydder du er glad i og hvorfor! 🙂 Jeg trekker en vinner mandag 28. desember!

Konkurransen er avsluttet. Random.org har trukket en vinner for oss, og det ble Kamilla Skaarud! Vi gratulerer! (vi tar kontakt med deg via email)

Lene Jahren

Lene Jahren

Gründer & Daglig leder at PureSkin.no
Lene er trebarnsmor og lidenskaplig opptatt av "green beauty". Ideen til Pure Skin ble til da hun gikk gravid med sitt første barn. Hun ble da oppmerksom på hvor mange skadelige stoffer man egentlig utsetter kroppen sin for i løpet av en dag. Hun ønsket å tilgjengeliggjøre trygge og sunne produkter for voksne og barn, gravide og ammende. Med denne bloggen ønsker hun å inspirere til en renere livsstil.
Lene Jahren
Lene Jahren

Latest posts by Lene Jahren (see all)

You might also enjoy:

Hvorfor matcha er den nye superdrikken

Matcha inneholder hele 137 ganger mer antioksidanter enn grønn te, er like oppkvikkende som kaffe – men uten de samme bivirkningene, har stressreduserende egenskaper og er proppfullt av klorofyll,
Les mer

Slik booster du huden innenfra

Jeg synes det er så kult med hudpleiemerker som tenker naturlig skjønnhet både utenfra og innenfra. For det er jo ikke til å legge skjul på at det er
Les mer
honningmaske MSM

DIY honningmaske med Ren MSM mot arr og acne

Tidligere i sommer var jeg så uheldig å havne i en sykkelulykke. Det gikk overraskende greit, men jeg satt igjen med noen stygge skrubbsår. Altså, det er jo nesten
Les mer

55 kommentarer

 • Jeg liker godt kanel, for det setter spennende smak på retter man ikke ville tenkt på å bruke det! Bolognesesaus er et eksempel:)

 • Jeg elsker kanel fordi det fungerer fantastisk i alt! I te, grøt, søt bakst og gryteretter. Verdens mest allsidige krydder. Det må naturligvis være økologisk Zeylon-kanel.
  Tusen takk for et fint innlegg som passer godt i førjulstiden 🙂

 • Eg e egentlig ikkje så flink å bruke krydder, har vel litt lite peiling på ka som passer til ka. Men eg e glad i kanel i hvert fall 🙂

 • Jeg er en stor fan av Cayenne pepper, kanel og muskat. Nellik bruker jeg også men sjelden. Favoritten er kanskje muskat da disse fantastiske små nøtter gir fra seg en subtil aroma og kan også brukes til retter som er ikke søte! Jeg vet en del om hvor gode disse er for helsen men visste ikke at de var også for huden! Har hatt veldig lyst til å investere i May Lindstrøm sine produkter og gaven i dag synes jeg er strålende!

 • Av krydderne i the Problem Solver er det nok kanel jeg bruker mest, det kan brukes i så mye og gir en varm og fyldig smak. Ellers er ingefær min favoritt, smaker og lukter fantastisk og er i likhet med mange andre krydder reneste superfood’en. Historien bak hvordan May Lindstrøm har DIY’et seg fram til mange av oppskriftene sine er inspirerende, man får lyst til å ta en runde på kjøkkenet og prøve selv. Med mindre man er så heldig å vinne dagens luke 😉

 • Hei, jeg liker mye/sterk smak, så favorittene er chili, cayenne, hvitløk og pepper i mange varianter. Flott blogg! Jeg håper å vinne på bursdagen min:) God jul!

 • Jeg liker å bruke ferske krydder i maten, og putter ofte litt grukemeie i det emste, siden det er så betennelsesdempende. Nå i juletiden er det deilig med lukten av ingefær, kanel, nellik og anis i julekaker og godteri : ) Har ikke tenkt på å ta de på huden…;)

 • Det må bli kanel! Elsker alle typer grøt med masse kanel på toppen! Kanelboller er favorittbaksten og i år laget jeg kirsebærsaft med kanel – veldig godt!

 • Et veldig glad i krydder! Ingefær og spisskummen er to av mine favorittar. har aldri prøvd krydder i hudpleie, men det høres spennende ut.

 • Hei Lene,

  Jeg er glad i vanilje, smaken og lukten… Jeg ble enda mer fascinert over dette kryddere da jeg leste en artikkel om dets historie og produksjon (og innså hvor arbeidsintensiv den er)! Noe å tenke på neste gang jeg drysser de små frøene i matretter, desserter eller varme drikker 🙂

 • Kanel er mitt favorittkrydder. Det er jo så godt i epledesserter og -kaker, på grøten og i krydderkaker. Jeg tor det er det første krydderet jeg lærte om, når jeg fikk grøt hos betemor hver lørdag i mange år. God jul 🙂

 • Tror det må bli kanel! Det virker godt for oppblåst mage har jeg hørt! Aldri tenkt på at krydder kan brukes i hudprodukter, høres veldig spennende ut 🙂

 • Cayenne😋 godt krydder som setter litt ekstra smak på det meste. Veldig god i burgerkjøtt f.eks. eller noe så enkelt som stekte poteter 😋

 • Jeg er veldig glad i kanel og pepper, men aldri prøvd krydder på huden.
  Ønsker meg veldig denne kremen 🙂
  God jul 🙂

 • Denne masken har jeg hatt lyst på så utrolig lenge! Nå krysser jeg alt jeg har for at jeg er den utrolig heldige vinneren!! God jul 🙂

 • Mitt favorittkrydder er stjerneanis, fordi det har en smak og lukt som jeg liker, som setter en spennende spiss på maten, og så er det dekorativt i tillegg.

 • Jeg elsker kanel og kardemomme i mat/drikke.. Har ikke prøvd krydder som ingrediens på huden, men tar gurkemeie og ingefær både i kapselform og i maten hver dag. Ellers bruker jeg så mye urter og krydder som mulig i matlagingen 😀

 • Hei! Tror mitt absolutte favorittkrydder oppigjennom er cayenne. Har til og med brukt det på pannekaker (anbefales!). Passer til alt og setter fart på ellers kjedelig mat. Boom dagen er det kanskje gurkemeie+pepper det går mye av hos oss da den har så god effekt på betennelse og smerte.
  God jul!

 • Så langt er kanel eneste krydderet jeg har brukt på huden. Favorittkrydder å bruke mot forkjølelse/influensa er først og fremst ingefær (helst med honning og sitron), både revet eller som te. Har ikke blitt ordentlig syk siden jeg begynte å bruke ingefær forebyggende når jeg begynner å føle meg syk.

 • Jeg er veldig glad i ceylon kanel fordi det setter så utrolig god smak på maten. I tillegg øker det sirkulasjonen og er bra for fordøyelsen. Har det på grøten hver dag! Det er også godt i sjokolade, kanelboller og andre desserter. God jul <3

 • Hei, jeg er glad i kanell, fordi den lukter godt og er søtt og kan brukes som erstatning for sukker. Når jeg har vondt i halsen hjelper også nelliker. Og så liker jeg pepper. 😀

 • Etter å ha jobbet med et rent nordisk kjøkken de siste 3 årene, er jeg så heldig å bli kjent med mange norske krydderurter! Disse urtene kan vi plukke i vår vakre natur. Bla kløver, døvnesle, vikke, vassarve, ryllik og skogsyre. Av disse er ryllik blitt en av mine favoritter – den er fantastisk både i salater og til stekt kjøtt, utrolig aromatisk samt at den er god ved diverse helseplager (fordøyelsesproblemer, åreknuter, kviser og rynker…)

  Synes vi bør bli flinkere til å benytte oss av våre egne urter – som mange av oss kun ser på som ugress 🙂

  God jul!

 • Jeg er veldig glad i kanel. Tenk at et krydder kan forvandle et oppskåret eple til en nydelig og sunn snack. Kanel er også supert i te!
  Må også legge til at pepper er uunværlig i matlagingen.

  God jul!

 • Eg ELSKER kanel! Det smaker godt i absolutt alt(!), er utrolig bra for deg og er et supert hjelpemiddel mot både kviser (bruk det i annsiktsmaske med honning og gurkemeie. kvisene dine vil halverser på null komma niks 😉 og forkjølelse.

 • Jeg elsker kanel, muskatt og chilli. Kanel liker jeg i bakst, kan ikke tenke om lasagne uten muscatt, chilli setter jeg til nesten alle kjøttretter

 • Jeg liker gurkemeie! Ikke bare fungerer det ypperlig for å lage gul ris til indisk mat (jeg spiser omtrent kun eksotisk mat), men det har så mange andre gode funksjoner. Som f.eks er det ypperlig å bruke i hjemmelaget ansiktsmaske, og fungerer antiinflammatorisk og beroligende. Det fungerer også i te, noe jeg pleier passe på å få i meg når jeg er syk sammen med hvitløk. Jeg liker ting som har fler bruksområder også liker jeg litt unike og spesielle ting 🙂 Gult er gult Ønsker deg en riktig god jul 🙂

 • I love Cinnamon for cooking – paired with apple and vanilla it smells and tastes divine!! (and so festive)

  Jeg elsker kanel for matlaging – paret med eple og vanilje det lukter og smaker guddommelig !! (og så festlig)

 • Jeg elsker krydder, og bruker oregano, basilikum og hvitløksalt/hvitløkpepper nesten hver dag, disse liker jeg mest på grunn av smakene de gir.

  Men mine favoritter er nok vanilje (vaniljestang), som man gjerne ikke regner som et krydder, jeg elsker lukten og har hørt det hjelper mot angst/urolighet.. Jeg er også veldig glad i mynte, og de små krydderurte-plantene som selges i matbutikkene, fordi de er ferske og gjør maten mye mer spennende.

  Det er så utrolig mange forskjellige krydder som gjør så mye forskjellig og som er kjempebra for kroppen. Jeg er også glad i ingefær, litt spesiell smak, men det er så bra mot forkjølelse og skal hjelpe mot kvalme.
  Jeg har hørt veldig mye bra om gurkemeie fra min farmor, men har aldri prøvd det selv. Hun blander 1 teskje i gresk yoghurt hver eneste dag. Det skal hjelpe mot flere ting, som betennelser i kroppen, antivirus, rense blodet, og redusere kolesterolet. Hun sliter med hjerteproblemer og fikk anbefalt gurkemeie fra legen sin. Krydder er en fantastisk ting, og det har så utrolig mange bruksområder.

  God Jul 🙂

Legg igjen en kommentar:

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *