Slik lager du ditt eget mandelnøttesmør

mandelsmør

Har du kjøpt nøttesmør i butikken? Isåfall vet du at det er ganske dyrt. Har du en foodprocessor eller kraftig blender kan du enkelt lage ditt eget supersunne nøttesmør. Det er både enkelt og økonomisk.

Du kan lage nøttesmør av alle typer nøtter. Min absolutte favoritt er mandelnøttesmør. Det smaker litt som marsipan. Nøttesmør naturell er kjempegodt, men ekstra digg blir det om du tilsetter litt kanel.

Nøtter inneholder mye proteiner og sunne fettsyrer, og derfor er nøttesmør er god måte å få i seg dette på. Mandelsmør kan brukes på brødskiva, som topping på grøt eller i smoothies. Eller rett og slett bare spises med skje, for så godt er det! Kanskje et tips til årets hjemmelagede spiselige julegaver?

Kanskje sammen med en håndkrem som inneholder økologisk mandelolje? Weleda Almond Sensitive Hand Cream beskytter og beroliger irritert og rød hud. Mandeloljen har en struktur som ligner hudens ytre fettlag, og derfor absorberer huden denne oljen lett.

LES OGSÅ: Hårsprayen som er så ren at du kan drikke den

Mandelsmør:
-250 g mandler
-1 ts salt
-1 ts kanel

mandelsmør

Fremgangsmåte:

Før du lager nøttesmør må du velge om du vil riste mandlene eller ikke. Rå mandler gir en mild smak, mens ristede mandler gir en litt dypere og rundere smak. Dessuten går det litt raskere å lage nøttesmøret hvis mandlene er nyristede og varme.

1. Ha mandlene i en foodprocessor. Start med å pulse et par ganger slik at mandlene blir grovhakket. Fortsett så å kjøre foodprocessoren på lav styrke i 10-15 minutter. Stopp maskinen innimellom så den ikke går varm. Bruk en slikkepott til å skrape ned mandlene som kryper oppover kanten.

2. Etterhvert vil du se at mandelmassen går fra å være bare malte mandler til å bli litt mer klissete. Dette er oljen i mandlene som begynner å skilles ut fra mandelmassen, og da er du ikke så langt unna ferdig mandelsmør.

3. Nå kan du begynne å kjøre maskinen på høyere hastighet. Avhengig av hvor sterk maskin du har må du kjøre mandelmassen i 10-15 minutter til. Mandelsmøret er ferdig når det har fått en tykk, men rennende konsistens.

4. Tilsett salt og kanel helt på slutten, og bland godt sammen. Hell mandelsmøret over på rene glass med lokk, og oppbevar det i kjøleskapet. Er glassene helt rene har mandelsmøret veldig lang holdbarhet i kjøleskapet. Men det er jo så godt, så det varer nok ikke i ukesvis.

Lagre

Lagre

Julie Ilona Balas

Julie er matblogger og kokebokforfatter. Hun elsker grønn og sunn mat, økologi og naturlige produkter.

Du liker kanskje også:

Dette kaller jeg skjønnhetssøvn!

Solkrem i pilleform? Som kan forebygge rynker, tørr hud, pigmentflekker og fregner? Og som reverserer synlige tegn på aldring? Og alt dette kan skje på natten mens du sover? Hvis
Les mer
varm sjokolade

Varm sjokolade til kalde høstdager

Nå som det sakte men sikkert blir mørkere og kaldere er det få ting som slår det å nyte en kopp rykende varm sjokolade. Gjerne i sofakroken med en god
Les mer
quinoa tabbouleh

Quinoa-tabbouleh med granateple

Foto: Anne Valeur / Julies grønne kjøkken Nå som det er kaldt og mørkt ute er det ekstra viktig å få i seg næringsrik og fargerik mat. Denne oppskriften fra
Les mer

1 Response

Leave a Comment:

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *